2020-12-19 21:57:40

Mutfakta Karabuğday’a (Buckwheat) Yer Açın

Dr.Aylin Hasbay Büyükkaragöz

aylinhasbay@yahoo.com 19 Aralık 2020, 21:57

Son yıllarda sağlıklı olmak, fit görünmek ve zayıf olmak için devamlı yeni bir yiyecek ve içecek arayışına girdik. Bugün sizlerle ismi son zamanlarda çok sık duyulan, tarifler geliştirilen ve belki de hiç denemediğiniz karabuğday’ı anlatmak istiyorum.

Greçka adı ile de bilinen ve aklımıza hemen bir buğday türünü getiren karabuğday, aslında kuzukulağıgiller familyasından yeşil yapraklı bir bitkidir ve bu bitkinin tahıla benzeyen tohumları karabuğday olarak satılmaktadır.

Pişmiş 100 gram (1 cup) karabuğday yaklaşık 155 kalori, 5.7 gram protein, 33.5 gram karbonhidrat, 4.5 gram posa ve 1 gram yağ içerir. Genel olarak değerlendirildiğinde; protein, karbonhidrat ve posa içeriği yüksek, yağ miktarı düşüktür. B vitaminleri ile birlikte çinko, magnezyum, bakır, selenyum, potasyum, sodyum, kalsiyum ve manganez mineralleri içerir. Gluten içermemesi nedeniyle, çölyak hastaları ve gluten allerjisi olanlar tarafından rahatlıkla tüketilebilir. İçerisinde 8 değişik aminoasit bulunur ve protein kalitesi yüksektir. Ayrıca içerisindeki karbonhidrat türü kompleks karbonhidrattır. Bu özelliklerle, sporcular için tüketilebilecek çok uygun bir yiyecek olmasının yanında kolay tüketilmesi nedeni ile yaşlılar ve çocuklar için de besleyici bir alternatiftir.

Karabuğdayın sağlık üzerine etkilerinin incelendiği pek çok çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmaların sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde karabuğday;

  • Antioksidan kapasitesi yüksektir, serbest radikal hasarına karşı hücreleri korur.
  • Kolesterolü düşürür.
  • Kan basıncını azaltır.
  • Kan şekerini düzenler.
  • Nörolojik fonksiyonları korur.

Ayrıca posa içeriği nedeni ile doygunluk hissi yaratması, düşük yağ içermesi ve kalorisinin düşük olması nedenleriyle, zayıflama diyetlerinde de rahatlıkla kullanılır.

Bu kadar olumlu etkisini öğrendiğimize göre şimdi karabuğdayı mutfağımızda nasıl kullanabileceğimiz konusuna gelelim. İyice yıkayıp kara suyu çıktıktan sonra karabuğdayın pilavını, salatasını yapabilir, çorbalara ekleyebilir ve dolma gibi yiyeceklerin içinde pirinç veya bulgur yerine kullanabiliriz. Ayrıca karabuğday ununu diğer unlarla karıştırarak ekmek veya glutensiz hamur işleri hazırlayabilir, Yoğurt içine veya sabah yediğimiz cornflakes, porridge kahvaltılıklarına ekleyebiliriz. Tüm bu yiyeceklerle birlikte karabuğday ile yapılan bir çok ürünü (krakerler, ekmek, makarna vb.) artık raflarda da rahatlıkla bulabilirsiniz.

Sonuç olarak her yeni tanıştığımız her yiyecek ve icecek hakkında bu kadar çok olumlu bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle bir an evvel karabuğdayla tanışmanızı ve mutfakta yerini hazırlamanızı öneririm.

Sağlık dolu günler dilerim

Yorumlar (1)

Ecmel Çelikkol 3 Yıl Önce

Son birkaç yıldır sıklıkla tükettiğim , çeşitli şekillerde tüketip keyif aldığım bir lezzet..Ama tüm bu yararlı bilgilerin yeri apayrı..teşekkürler emeğin için..

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.