2020-12-30 22:13:04

Yeni Yıla Hangi İlişkilerinizi Taşıyorsunuz

Reyhan Algül

reyhanalgul@gmail.com 30 Aralık 2020, 22:13

Lao Tzu ne güzel demiş: ‘Tanrı, size istediğiniz insanları değil, ihtiyacınız olan insanları verir. Öyle ki bu insanlar size yardım edecek, sizi incitecek, size acı verecek, sizi terk edecek, sizi sevecek ve olmanız gereken insan olabilmenizi sağlayacaktır.’ Ne zaman insan ilişkileri hakkında kafam karışsa, bilgelik ve ders dolu bu sözü, kendime hatırlatıyorum. Tam kalbimin içinde bir yerlerde yankı buluyor.

Sosyal varlıklar olarak ilişkilere ihtiyaç duymamız yadsınamaz bir gerçek. Özellikle 2020’de yaşadığımız pandemi gerçeği, ilişkilerimizi değiştirdi ve dönüştürdü. Sevdiklerimize ve iyi ilişkilere ne kadar ihtiyacımız olduğunu hep bilsek de bu sefer birinci elden deneyimledik. İlişkilerimiz bazen de iyi gelmiyor tabi ki. Hayat boyu bir sürü kötü ilişkiyi de deneyimliyoruz. Romantik ilişkilerden, aile ilişkilerine, arkadaş çevremizden, iş hayatımıza kadar pek alanda kötü ilişkilerle karşılaşabiliyoruz.

Uzmanlar her çeşit iyi bir ilişki için ölçütlerin; kendinizi o ilişki içinde iyi hissetme, kendiniz olabilme, değişmek ve duygusal olarak büyümek için o ilişkinin içinde kendinize bir alan bulabilmek olduğunu söylüyorlar. Peki kötü ilişkileri nasıl anlayabiliriz? “Dostlar birbirine tüy kadar hafif gelmeli’ sözünü aklımızda tutarak:

  • Sizi ruhen yoran
  • Diyalog değil de monolog halinde bir iletişim yaşadığınız
  • Aldığınızdan çok daha fazlasını verdiğiniz
  • Özgüveninizi gittikçe düşüren
  • Önemsenmediğiniz
  • Hassasiyetlerinize hassasiyet gösterilmeyen
  • İçinizde bir eksiklik, yarım kalmışlık hissi yaratan
  • İçinize sinmeyen bir şeyler olan

ilişkileriniz varsa onlara tekrar bir bakmak faydalı olabilir.

Bazen bu acı gerçekle yüzleşmek zor olsa da ilişkilerin tükenebilir olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Hayatımıza her gelenin de, her gidenin de bir nedeni var. Biz değişiyoruz, karşımızdakiler değişiyor. Bazen duygular ayrılıklar getiriyor, bazen düşünceler. Bazen sadece yol aldığımız için arkamızda kalan insanlar da oluyor. O yüzden kalana, gidene bir teşekkür borçluyuz aslında. Lao Tzu’nun dediği gibi hepsi bizim için, bizim büyümemiz için.

Peki siz yeni yıla girerken hangi ilişkilerinizi yanınızda taşımak istiyorsunuz?

İyi gelen ilişkilerinizin çok olmasını diliyorum…

Uzman Klinik Psikolog Reyhan Algül

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.